Het aantal talentenjachten op de Chinese televisie zal de komende weken en maanden waarschijnlijk snel dalen. “Omroepen mogen geen formaten vertonen met de creatie van vermeende heldenpersonages of vaudeville- en realityshows”, zei de regelgevende instantie van de staat donderdag. Het bureau spreekt ook van “abnormale esthetiek”, “verwijfde mannen”, “verdorven moraal” en “vulgaire influencers”.

Politici maken zich naar eigen zeggen zorgen over jongeren die door bijbehorende programma’s op een dwaalspoor worden gebracht. En terwijl in andere landen van de wereld in dergelijke gevallen sociale debatten ontstaan, verbiedt het in China. Talentenshows zijn de laatste tijd enorm populair in China. Keer op keer was het een kwestie van tieners en jonge volwassenen die door bootcamps gingen om vervolgens een publieke stemming te krijgen. Het doel van de jonge deelnemers: beroemd worden. De Chinese overheid steekt daar nu een stokje voor.

Een doorn in het oog van de machthebbers in China zijn de soms overdreven fan communities. Daarnaast is aan tv-stations nu gevraagd geen mannelijke acteurs te vertonen “met een vrouwelijke stijl en andere abnormale esthetiek”. Dit is vooral gericht op die kunstenaars die een androgyne uitstraling hebben. Ze zijn een trend in Azië, vooral in Zuid-Korea en Japan. In China wil de politieke elite zoiets blijkbaar niet zien. De omroepen moeten zich houden aan “politieke kwaliteit, moreel karakter en artistieke normen als selectiecriteria”. In de industrie moet een “patriottisch, deugdzaam en artistiek ethos” worden gecreëerd. Mensen “wiens politieke opvattingen onjuist zijn” worden helemaal niet getoond.

Slechts een paar dagen geleden haalde China de krantenkoppen voor een andere, twijfelachtige beslissing. Jongeren mogen in de toekomst nog maar drie uur per week videogames spelen. Op vrijdag tussen 20.00 en 21.00 uur, en op zaterdag en zondag kun je elk een uur gokken. Op alle andere momenten zou het bedrijven verboden moeten worden om spellen aan te bieden. Volgens het bedrijf is het doel om de kansspelverslaving van veel jongeren in het land onder controle te krijgen.