BBC Three zal in 2022 terugkeren naar televisieschermen in een poging een jonger publiek te bereiken – zes jaar nadat het uit de lucht werd gehaald en online werd gezet om diezelfde kijkers te bereiken.

Het digitale platform, dat in 2016 stopte met werken, zal opnieuw worden gelanceerd als een uitgezonden tv-kanaal om jongere kijkers aan te trekken die ‘het moeilijkst te vangen publiek’ blijven, zei Charlotte Moore, chief content officer van de BBC.

De verhuizing volgt op het succes van shows zoals Normal People, Fleabag en RuPaul’s Drag Race UK, die het bedrijf hebben geholpen het cruciale doelwit van jongere kijkers te bereiken.

In 2016 verplaatste het bedrijf het kanaal online in een poging om ongeveer € 35 miljoen per jaar te besparen en ‘jongeren een BBC Three te geven die past bij hun leven, nu en in de toekomst’.

Het kwam toen meer jongere kijkers zich wendden tot sociale media en streaming-sites om hun favoriete programma’s te bekijken.

De beslissing kwam ook omdat uit gegevens bleek dat meer dan 50 procent van de video’s die werden bekeken door 16-24-jarigen geen live-tv was en meer dan 90 procent van de 16-24-jarigen een smartphone had.

‘We zullen beschikbaar zijn op BBC iPlayer op aangesloten tv’s en via settopboxen en consoles zoals de PS4, zodat je met vrienden op een grote tv kunt kijken, als je wilt. We zitten op mobiel en tablet, zodat je als je wilt in je eentje in bad kunt kijken.’

In maart van dit jaar bevestigde de organisatie echter dat BBC Three in januari 2022 zou terugkeren als een volwaardige tv-zender, met een focus op het bereiken van meer jongere kijkers. Deze week is het definitieve besluit genomen na het beoordelen van alle content voor de oude, nieuwe zender.

De kans is zeer klein dat een Nederlandse provider de zender kan en mag doorgeven. In Nederland zal de zender, net als BBC Four HD, alleen met een satellietschotel te zien zijn.