Türksat AŞ, de derde organisatie ter wereld die de “Ultra HD 8K”-test uitvoert, trekt de aandacht als het enige kanaal dat blijft uitzenden op de satelliet. Ultra HD 8K-technologie, die de testuitzending via Türksat-3A- en Türksat-4B-satellieten voortzet, biedt 16 keer de resolutie van HD-uitzendingen.

Ultra HD 8K-testuitzendingen werden uitgevoerd in samenwerking met de andere Turkse bedrijven. Tijdens het werk werden de historische en natuurlijke schoonheden van Istanbul vastgelegd in Ultra HD 8K-formaat, wat resulteert in beelden met een hoge resolutie die zeer realistisch zijn.

Bedrijven Kızıl Elektronik en Vestel hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan de Ultra HD 8K-testuitzending van Türksat. De beelden die zijn verkregen met de offline 8K HEVC-encoder die voor Türksat is ontwikkeld door het bedrijf Kızıl Elektronik, dat de nationale encoder-decoder (decoder) produceert, zijn gecodeerd in 8K HEVC-formaat.

Het 16APSK gemoduleerde RF-signaal, dat wordt uitgevoerd op de satellietretour, werd gedecodeerd met de 16APSK RF-decoder die is ontwikkeld door Kızıl Elektronik. Vestel verzorgde televisie-uitzendingen met een resolutie van 8K, zodat 8K-beelden bekeken kunnen worden.

Ultra HD 8K-technologie heeft een uitzendtechnologie met 16 keer de resolutie van HD-uitzendingen. Met de zeer hoge resolutie van Ultra HD 8K-technologie kunnen kijkers zeer fijne details duidelijker zien. Bovendien kunnen beelden dankzij de zeer hoge resolutie duidelijk en zonder spreiding worden bekeken, zelfs bij close-up op grote televisies.

Vroege en snelle voorbereiding op Ultra HD 8K-technologie, op dit moment het beste uitzendformaat ter wereld, zal bedrijven in staat stellen producten met de technologie in kwestie aan te bieden op een manier die met de wereld zal concurreren, in tijden waarin dergelijke technologieën wijdverbreid worden.

De mogelijke bijdragen van nationale technologiefabrikanten aan de producten van Ultra HD 8K-technologie zullen de import verminderen en de export vergroten.

Türksat werd de derde organisatie ter wereld die Ultra HD 8K-tests uitvoerde, na Japanse en Luxemburgse bedrijven. Hoewel andere organisaties het 8K-signaal na een korte test hebben gedownload, valt Türksat op als het enige bedrijf dat blijft uitzenden op de satelliet. Voor wie een geschikte tuner en televisie heeft, kan de zender vinden op transponder 12.605 verticaal via de 42 graden oost. Let wel, de content is schaars, zodat beelden vooral herhaald worden.