Het is niet dat het communistisch China vergeten is om hun kijk op de wereld via satelliet te verkondigen in Europa. Er zijn al jaren televisiezenders uit China actief op satelliet die het wereldnieuws wat oppoetsen. Communisme is vaak niet geholpen met objectieve berichtgeving. Vreemd is het niet, want landen als Rusland en Iran doen dit al jaren.

Dat het Chinese staatsnieuws en de staatscultuur wat mag kosten, is duidelijk. Inmiddels is de beeldkwaliteit van de CGTN zenders opgewaardeerd naar HD op de vrij dure Astra satelliet op 19,2 graden oost, onder andere de belangrijkste positie voor Duitse en Franse satellietkijkers.

China Global Television Network breidt de Europese distributie van zijn hoge definitie kanalen uit. Een nieuwe multiplexvan provider Globecast met de FTA stations CGTN HD , CGTN Documentary HD en CGTN Français HD is gelanceerd op de Astra satelliet via 19,2 graden oost.

De Chinese staatsomroep biedt al lang HD-diensten via andere satellietposities in Europa via de 7, 9 en 13 graden oost. Vanaf 1 juli 2021 biedt het CGTN- en CGTN Documentaire-zenders van betere kwaliteit via de Thor satelliet op 1 west. Nu is ook op 19,2 graden oost de beeldkwaliteit verbeterd.

Tot nu toe werden de bovenstaande CGTN- kanalen uitgezonden vanaf de Astra 1L-satelliet (19,2° oost) alleen in SD-kwaliteit. Ook deze distributie wordt verzorgd door GlobeCast op transponder 22 (11.538 GHz, pol. V, SR: 22000, FEC: 5/6; DVB-S / QPSK). Door de start van HD-uitzending is te verwachten dat de SD-varianten in de nabije toekomst zullen worden uitgefaseerd.

Om in te lezen:
Naam: “CGTN Francais HD”
Naam: “CGTN Documentary HD”
Naam: “CGTN News HD”
TRANSPONDER 12522, V, 22000 8PSK FEC 2/3
19.2° Oost