De slimste mens is een tv-quiz waarbij het niet alleen gaat om kennis en algemene ontwikkeling, maar ook om associatief kunnen denken. Kritisch jurylid Maarten van Rossem staat Philip Freriks bij en levert op zijn geheel eigen wijze commentaar op de kandidaten en hun kennis.

Iedere werkdag in deze zomer van 2021 ontving presentator Philip Freriks drie Bekende Nederlanders die aanspraak maken op de titel ‘de slimste mens’. Per aflevering valt één kandidaat af. De volgende dag komt een nieuwe deelnemer in de plaats. Wie zich het langst staande houdt in de vragenarena en de bloedspannende finale overleeft, mag zich De slimste mens noemen!

Vrijdag 27 augustus is de laatste aflevering, al zal dat de NPO en KRO-NCRV weinig uitmaken. De quiz heeft NPO2 ongeveer eigenhandig uit het kijkcijfermoeras getrokken met prachtige kijkcijfers die tussen de anderhalf en twee miljoen kijkers per avond liggen. Er is geen enkele andere grote televisiezender die dit heeft kunnen evenaren.

Het format van De Slimste (mens) ligt bij productiehuis Woestijnvis in Vlaanderen en is de op de Vlaamse televisie ook een succes. In 2012 bracht de NCRV de quiz opnieuw naar Nederland en maakte er wel een succes van. Dat was RTL in 2009 met Martijn Krabbé en SBS/Talpa in 2006 met Linda de Mol niet gelukt. De Slimste Mens zal in december terugkeren voor de wintereditie.