In de wereld van grote nieuwszenders, staat CNN als toonaangevend bekend. Waar een ramp is, oorlog gevoerd wordt, staat CNN aan de frontlinie om verslag te doen van wat zich afspeelt. Sinds satelliettelevisie, worden beelden van CNN gedeeld en wordt de nieuwszender zowat over de hele wereld lineair uitgezonden.

Ook CNN heeft te maken met hoge kosten en meer concurrentie van andere grote nieuwszenders. Daarom gaat CNN de strategie veranderen en dat kan de kijker gaan merken. Ten eerste gaat CNN (waar mogelijk) stoppen met de gratis (ongecodeerde) doorgifte van de nieuwszender. In Europa zullen de Britten en Ieren dat als eerste merken. Waar CNN nu nog onderdeel is van FreeSAT, de abonnementsvrije provider op de 28,2 graden oost, onderdeel worden van het Sky pakket. Op andere Europese satellieten is CNN al vaak onderdeel van een betaald pakket.

Per 1 september 2021 zal CNN te zien zijn via een Sky abonnement of door een abonnement op een website met de naam CNNlive. Daarvoor mag je dan ongeveer omgerekend € 2,30 per maand voor neerleggen. De Britten mogen £ 1.99 aftikken.

Zijn Europeanen bereid te gaan betalen voor nieuws met zoveel publieke omroepen die o.a. nieuwsvoorziening tot hun taak hebben? We gaan het beleven.