Combituner kabel en ether optimaliseren

Combituners zijn trendy bij de nieuwe Linux ontvangers. De combituner voor DVB-C en DVB-T2 wordt in het midden en hoge segment van de ontvangers vaak mede aangeboden. Wat veel gebruikers niet beseffen is, dat zo’n combituner niet automatisch beide kan doorgeven.

Bij installatie moet in principe gekozen worden tussen kabel en ether. Natuurlijk afhankelijk of je er een antenne aan hangt of de coax met hoofdaansluiting van de kabelprovider. Bij nieuwbouw woningen is dat meestal in de meterkast.

Om de combituner optimaal te gebruiken voor zowel kabel als ether, kan aan de tuner een relais gekoppeld worden. Zo’n relais combineert kabel en ether. De kosten liggen rond de twintig Euro. Dat is een klein bedrag, wanneer je bedenkt dat je door de combi mogelijkheid zowel kabel- als etherzenders in je boeket kan zetten.

Etherzenders zijn weer interessant nu KPN de DVB-T zenders in SD vervangt voor DVB-T2 zenders in volledige HD (1080p). Let wel, alleen het kanaal van de publieke omroep is ongecodeerd.

5 1 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
%d bloggers liken dit: